Néhány szó az úszószemüvegről

Az úszószemüveg kétségtelenül egy nagyon hasznos eszköz. Segít megvédeni a szemet, és lehetővé teszi, hogy a víz alatti úszás közben is egyértelműen lássunk.

Úszásoktatói körökben megoszlanak a vélemények, hogy mikor célszerű az úszószemüveg használatát megkezdeni. Vannak, akik a kezdeti szakaszban még mellőzik és csak akkor engedik az úszószemüveg használatát, amikor a vízhez szoktatás már megtörtént és az alapvető mozgásformákat a gyerekek már biztonsággal elsajátították. Mi ezzel szemben azt szorgalmazzuk, hogy már az oktatási szakasz legelején legyen bevetve a úszószemüveg. Tapasztalataink szerint kifejezetten előnyös, ha minél előbb megtanulják a helyes felhelyezést és hozzászoknak a viseléséhez.


Miért javasoljuk az úszószemüveget már a kezdetektől használni?


Komfortérzet

Fontos, hogy a gyerekek ne féljenek a víztől, otthonosan és biztonságban érezzék magukat e közegben. Ha ehhez az (is) kell, hogy ne zavarja a szemüket a víz, akkor bizony inkább hordjanak úszószemüveget, minthogy az egésztől elmenjen a kedvük… Vannak gyerekek, akik amúgy ügyesek, jól mozognak a vízben, de ha nem hordhatják az úszószemüveget, akkor annyira zavarja őket a szemükbe kerülő víz, hogy nem hajlandóak egyáltalán víz alá merülni. Ha viszont úszószemüveggel már megszokták a közeget és otthonosan mozognak benne, akkor később már sokkal könnyebben hajlandók akár anélkül is víz alá merülni, ha a szükség úgy hozza. Ennek az az oka, hogy nulláról elkezdve bizony rengeteg ismeretlen dologgal kell egyszerre megbirkóznia a gyerekeknek. Legyen elég “csak” az úszással foglalkozni, ne kelljen a homályos látással és a klóros víz csípésével is megküzdeni. Azt se feledjük, hogy a gyerekek minden környezeti hatásra jóval érzékenyebbek, mint a felnőttek. Ez azt jelenti, hogy amikor a szemükre “panaszkodnak”, akkor ez nem csak hiszti, hanem valóban sokkal intenzívebben érzik a csípést és a fájdalmat.


Tájékozódás

Noha valóban lehet nyitott szemmel is tájékozódni a víz alatt, az nem ugyanolyan, mint úszószemüveggel: A látvány homályos, és a látótávolság is korlátozottabb. Fontos, hogy ne csak “valamennyire”, hanem jól lássanak a víz alatt is, mert ezzel is jobban tudnak figyelni az úszás lényeges elemeire.


Egészség

A medencék vize fertőtlenítő szerekkel kezelt. Bár minden gyerek különböző mértékben érzékeny erre, de a szembe kerülő vegyi anyagok semmiképp sem tesznek jót. Ez akkor is így van, ha valakinek a szeme látszólag jól bírja.

Összegezve: Számunkra nagyon fontos a gyerekek jó közérzete, biztonságérzete és egészsége. Ezért kérjük, hogy hozzanak magukkal úszószemüveget már az első alkalomra is - akár egyéni, akár csoportos órára jön a gyerek.

Jelentkezés úszásoktatásra → 


Hogyan válasszunk úszószemüveget?

Fontos, hogy az úszószemüveget ne a gyerek nélkül, hanem vele együtt vásároljuk meg. Mindenképpen érdemes rászánni az időt a megfelelő úszószemüveg megtalálására. Ne annyiból álljon a vásárlás, hogy lekapjuk az első szép színű úszószemüveget a polcról és betesszük a kosárba. Próbálja fel a gyerek és nézzük meg, hogy jól illeszkedik-e a fejméretéhez, szemgödréhez, és az anyaga megfelelő-e.
Ha ezt adott esetben csak drágábban tudjuk megtenni, akkor se sajnáljuk rá a pénzt. Érdemes beruházásként tekinteni erre a vásárlásra.


Lehet-e otthon gyakorolni?

Igen. Nagyon jó ötlet, ha otthon, a kádban a szülő gyakorolja a gyerekkel az úszószemüveg felvételét és használatát. Állítsuk be és ellenőrizzük, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros a gyerek fején. Akkor jó, ha nem érez szorítást, a szemüveg finom nyomással megtalálja a helyét és így is jól zár, amikor a gyerek a kádban alámerül. Nem kell erővel rányomni a szemgödörre (hogy nagy cuppanással lehessen aztán leszedni), mert ugyan ez a módszer is kizárja a vizet, de kényelmetlen és karikákat hagy a szem körül.
Némi próbálkozással meg lehet találni a megfelelő beállítást és meg lehet mutatni, illetve tanítani a gyereknek, hogy hogyan tudja ő magának jól felhelyezni az úszószemüveget.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.